سلول درمانی در بیماری های پوستی

یافتن راهی برای بهبود بیماری های پوستی همواره یکی از دغدغه های جامعه علمی و تحقیقاتی بوده است . سلول درمانی یکی از روش هایی است که از سال های گذشته پس از طی مراحل تحقیقاتی وارد چرخه درمان بیماری های پوستی شده است.
سلول درمانی در پوست، در مواردی مانند بیماری های لک و پیس (ویتیلیگو)، سوختگی حاد، پسوریازیس، اسکلرودرمی، زخم مزمن و زخم دیابتی و یا مواردی همچون چین و چروک و اسکار کاربرد دارد.
تحقیقات سلول درمانی در بیماریهای پوستی در ایران از سال 86 پیش آغاز شده است. در حال حاضر کلینیک پوست مرکز سلول درمانی در بیماری لک و پیس، اسکار ناشی از آکنه و سوختگی، چین و چروک و تزریق چربی به همراه سلولهای بنیادی برای ترمیم بافت به مراجعه کنندگان خدمات درمانی ارایه می دهد.

سلول درمانی در بیماری ویتیلیگو (لک و پیس)

ویتیلیگو یا لک و پیس نوعی بیماری پوستی است که سلولهای رنگدانه ساز پوست در اثر تهاجم سیستم ایمنی خود بیمار، توانایی رنگدانه سازی خود را از دست داده و در نتیجه لکه های سفید در پوست ایجاد می شود. شیوع بیماری در ایران حدود ۱% است و درمان قطعی ندارد، با اینحال می توان پیشرفت بیماری را کنترل نمود. از درمانهای رایج این بیماری می توان پمادهای موضعی، قرصهای سرکوب ایمنی، نور درمانی و لیزر اگزایمر را نام برد. سلول درمانی به عنوان یک روش نوین تحقیقاتی و درمانی از حدود 3۰ سال قبل در دنیا و از سال ۱۳۸۷ در ایران آغاز گردید و تا کنون بیش از 2000 بیمار تحت این درمان قرار گرفته اند. در این روش، نمونه پوستی کوچکی از ناحیه سالم بیمار برداشته شده و به آزمایشگاه منتقل می شود. در آزمایشگاه، سلولهای رنگدانه ساز پوست جدا شده و سپس این سلولها به نواحی ویتیلیگو بیمار پیوند می شوند. تحقیقات نشان داده است که پیوند سلولهای رنگدانه نسبت به روشهای دیگر موثرتر بوده، خطر و عوارض کمتری دارد. میزان موفقیت این روش در افراد مختلف و نواحی مختلف بدن متفاوت بوده و حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد می‌باشد.

سلول درمانی در چه مواردی از ویتیلیگو (لک و پیس) کاربرد دارد ؟

  • بیماران مبتلا به ویتیلیگو از هر نوع آن (قطعه ای، منطقه ای یا عمومی) که بیماری آنها به اثبات رسیده باشد.
  • بیماران بالای ۱۲ سال
  • افرادی که بیماری آنها حداقل به مدت یک سال ثابت باقی مانده باشد که این ثابت ماندن به معنی ثابت ماندن تعداد و اندازه ضایعات است.
  • افرادی که حداقل طی شش ماه قبل از مراجعه، داروی تضعیف کننده سیستم ایمنی دریافت نکرده اند.
  • بیمارانی که در دوره بارداری یا شیردهی نباشند.

سلول درمانی در جوانسازی پوست و اسکار آکنه

وقتی ساخت کلاژن در پوست کاهش می یابد یا دچار اختلال می شود چین و چروک یا اسکار آکنه پدید می آید. سلولهای فیبروبلاست مهمترین سلول مسوول کلاژن سازی پوست هستند که در جریان پیری یا آکنه، تعداد و توان سلولها کاهش می یابد. تحقیقات نشان داده است، تزریق سلولهای فیبروبلاست کشت داده شده به پوست می تواند روند پیری را متوقف و اثرات ماندگارتری نسبت به روشهای متداول داشته باشد. تزریق سلولهای فیبروبلاست به منظور جوانسازی پوست اولین بار در سال ۱۹۹۵ در امریکا معرفی گردید و طبق آمار تا سال ۲۰۰۱ در امریکا ۷۰۰۰ مورد و در انگلیس ۵۰۰۰ مورد پیوند فیبروبلاست انجام شد. از سال ۲۰۰۱، چندین طرح تحقیقاتی تحت نظارت سازمان FDA و به منظور اثبات بی خطری و تاثیر این روش طراحی و اجرا گردید که در نهایت منجر به تاییدیه FDA امریکا در سال ۲۰۱۱ شد. تزریق سلولهای فیبروبلاست در ایران از حدود 15 سال پیش آغاز گردید که مطالعات مختلف بالینی بیانگر موفقیت پیوند این سلولها در بیماران بود. تحقیقات نشان داد پیوند سلولهای فیبروبلاست برخلاف روشهای متداول، عوارض جانبی خاصی نداشته، ماندگاری بالاتری دارد و طی یک فرایند طبیعی به جوانسازی پوست کمک می کند. از طرف دیگر، چون از سلول های فیبروبلاست خود شخص برای درمان استفاده می شود، برخالف پرکننده هایی که به صورت صنعتی و از منشا غیر انسانی تهیه می شوند، واکنش های حساسیتی در آن وجود ندارد. با برداشتن بخشی از پوست پشت گوش، می توان بین 600 هزار تا یک میلیون سلول فیبروبلاست به دست آورد که آنها در آزمایشگاه به مدت یک ماه تا 45 روز کشت داده می شود و پس از آن حدود 90 میلیون سلول فیبروبلاست به دست می آید. این سلول ها طی 3 مرحله به فاصله زمانی یک ماه در قسمت اسکار آکنه، چین و چروک یا هر نوع فرورفتگی تزریق می شود.. نتیجه سلول درمانی از تزریق دوم به بعد به تدریج آغاز می شود و با گذشت زمان سیر صعودی می یابد.  میزان اثربخشی این روش درمانی به سن، ژنتیک و عواملی مانند ورزش نکردن، سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکی وابسته است ولی بطور کلی تقریبا 80 درصد افراد 2 درجه بهبودی خواهند داشت. سلول درمانی بر روی افراد 20 تا 65 سال انجام شده است و هر چه سن افراد پایین تر باشد، میزان اثربخشی این روش درمانی بر روی آنها بیشتر است.

سلول درمانی در بیماری پوستی صدف (پسوریازیس)

پسوریازیس یک بیماری ژنتیکی، خودایمن و مزمن پوستی است که سرعت رشد سلولهای پوست افزایش یافته و با علایم پوسته ریزی و قرمزی پوست شناخته می شود. پسوریازیس درمان قطعی ندارد و درمانهای فعلی تنها به کنترل علایم کمک می کنند. در سال ۱۹۸۶، یک بیمار مبتلا به سرطان خون از یک بیمار مبتلا به پسوریازیس پیوند مغز استخوان دریافت نمود. بیمار از سرطان خون نجات یافت ولی ۶ ماه بعد دچار علایم‌ پسوریازیس گردید. در سال ۲۰۰۰، بیمار دیگری که همزمان مبتلا به سرطان خون و پسوریازیس بود تحت پیوند مغز استخوان از یک فرد سالم قرار گرفت. پس از ۳ ماه، سرطان خون و علایم پسوریازیس بیمار بهبود یافت. این دو گزارش، استفاده از سلولهای بنیادی فرد سالم برای کنترل علایم پسوریازیس را مطرح نمود. به تازگی یک طرح تحقیقاتی با هدف بررسی اثر سلولهای بنیادی در درمان پسوریازیس در پژوهشگاه رویان شروع شده است‌. نتایج اولیه مطالعه نشان می دهد سلول درمانی می تواند به تخفیف علایم بیماران کمک نماید.

با ما تماس بگیرید !
02166488973