یافتن راهی برای بهبود بیماری های پوستی همواره یکی از دغدغه های جامعه علمی و تحقیقاتی بوده است . سلول درمانی یکی از روش هایی است که از سال های گذشته پس از طی مراحل تحقیقاتی وارد چرخه درمان بیماری های پوستی شده است.
سلول درمانی در پوست، در مواردی مانند بیماری های لک و پیس (ویتیلیگو)، سوختگی حاد، پسوریازیس، اسکلرودرمی، زخم مزمن و زخم دیابتی و یا مواردی همچون چین و چروک و اسکار کاربرد دارد.
تحقیقات سلول درمانی در بیماریهای پوستی در ایران از سال 86 پیش آغاز شده است. در حال حاضر کلینیک پوست مرکز سلول درمانی در بیماری لک و پیس، اسکار ناشی از آکنه و سوختگی، چین و چروک و تزریق چربی به همراه سلولهای بنیادی برای ترمیم بافت به مراجعه کنندگان خدمات درمانی ارایه می دهد.
ویتیلیگو یا لک و پیس نوعی بیماری پوستی است که سلولهای رنگدانه ساز پوست در اثر تهاجم سیستم ایمنی خود بیمار، توانایی رنگدانه سازی خود را از دست داده و در نتیجه لکه های سفید در پوست ایجاد می شود. شیوع بیماری در ایران حدود ۱% است و درمان قطعی ندارد، با اینحال می توان پیشرفت بیماری را کنترل نمود. از درمانهای رایج این بیماری می توان پمادهای موضعی، قرصهای سرکوب ایمنی، نور درمانی و لیزر اگزایمر را نام برد. سلول درمانی به عنوان یک روش نوین تحقیقاتی و درمانی از حدود 3۰ سال قبل در دنیا و از سال ۱۳۸۷ در ایران آغاز گردید و تا کنون بیش از 2000 بیمار تحت این درمان قرار گرفته اند. در این روش، نمونه پوستی کوچکی از ناحیه سالم بیمار برداشته شده و به آزمایشگاه منتقل می شود. در آزمایشگاه، سلولهای رنگدانه ساز پوست جدا شده و سپس این سلولها به نواحی ویتیلیگو بیمار پیوند می شوند. تحقیقات نشان داده است که پیوند سلولهای رنگدانه نسبت به روشهای دیگر موثرتر بوده، خطر و عوارض کمتری دارد. میزان موفقیت این روش در افراد مختلف و نواحی مختلف بدن متفاوت بوده و حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد میباشد.
پسوریازیس یک بیماری ژنتیکی، خودایمن و مزمن پوستی است که سرعت رشد سلولهای پوست افزایش یافته و با علایم پوسته ریزی و قرمزی پوست شناخته می شود. پسوریازیس درمان قطعی ندارد و درمانهای فعلی تنها به کنترل علایم کمک می کنند. در سال ۱۹۸۶، یک بیمار مبتلا به سرطان خون از یک بیمار مبتلا به پسوریازیس پیوند مغز استخوان دریافت نمود. بیمار از سرطان خون نجات یافت ولی ۶ ماه بعد دچار علایم پسوریازیس گردید. در سال ۲۰۰۰، بیمار دیگری که همزمان مبتلا به سرطان خون و پسوریازیس بود تحت پیوند مغز استخوان از یک فرد سالم قرار گرفت. پس از ۳ ماه، سرطان خون و علایم پسوریازیس بیمار بهبود یافت. این دو گزارش، استفاده از سلولهای بنیادی فرد سالم برای کنترل علایم پسوریازیس را مطرح نمود. به تازگی یک طرح تحقیقاتی با هدف بررسی اثر سلولهای بنیادی در درمان پسوریازیس در پژوهشگاه رویان شروع شده است. نتایج اولیه مطالعه نشان می دهد سلول درمانی می تواند به تخفیف علایم بیماران کمک نماید.